Hvad er anbefalingerne til børns skærmbrug?

Børns Skærmbrug

I dag er børn omgivet af skærme, og deres skærmbrug er en integreret del af deres hverdag. Skærme kan f.eks. være smartphones og tablets til computere og tv. Dansk forskning har undersøgt, hvordan skærmbrug påvirker børnenes udvikling og trivsel og har udviklet retningslinjer og anbefalinger for at hjælpe forældre og omsorgspersoner med at håndtere børnenes skærmvaner.

Skærmbrugens Indvirkning på Børns Udvikling

Dansk forskning har kastet lys over flere måder, hvorpå skærmbrug kan påvirke børns fysiske, mentale og sociale udvikling:

Søvnproblemer: Flere undersøgelser har påvist, at intensivt skærmbrug om aftenen kan forstyrre børnenes søvnrytme. Det blå lys, som skærme udsender, hæmmer produktionen af melatonin, søvnhormonet, hvilket gør det sværere for børn at falde i søvn. Derfor er det en god idé at undgå skærmtid mindst en time før sengetid.

Fysisk sundhed: En af de mest alarmerende konsekvenser af overdreven skærmbrug er risikoen for en stillesiddende livsstil. Børn, der bruger mange timer foran skærme, har større risiko for at udvikle sundhedsproblemer som overvægt og andre livsstilssygdomme. Det er derfor vigtigt at opmuntre til fysisk aktivitet og udendørs leg.

Kognitiv udvikling: Skærmtid kan have både positive og negative konsekvenser for børns kognitive udvikling. Mens nogle interaktive og uddannelsesmæssige apps og spil kan være lærerige, har overdreven skærmbrug af underholdningsapps og -spil vist sig at påvirke børnenes koncentration og læring negativt. Det er derfor vigtigt at vælge kvalitetsindhold og begrænse skærmtid til sundhedsmæssige mængder.

Sociale forhold: Børns relationer til skærme kan påvirke deres evne til at opbygge og vedligeholde sociale forhold. Overdreven skærmbrug kan isolere dem fra den virkelige verden og påvirke deres evne til at interagere med andre børn og voksne. Det er vigtigt at opmuntre til sociale aktiviteter og ansigt-til-ansigt-interaktioner.

Anbefalinger for Børns Skærmbrug

Baseret på dansk forskning og anbefalinger fra sundhedsmyndigheder er der fastsat retningslinjer for børns skærmbrug:

  1. Alder og Tid: For børn under 2 år anbefales det, at de helt undgår skærmtid. For børn i alderen 2-5 år bør skærmbrugen begrænses til en time om dagen.

  2. Indhold: Forældre bør nøje overveje det skærmindhold, deres børn interagerer med. Det bør være alderssvarende. Det anbefales at deltage i barnets skærmaktiviteter og overvåge, hvad de ser og spiller.

  3. Tid sammen: Tid sammen med forældre og omsorgspersoner er afgørende for børns udvikling. Det er vigtigt at sætte tid af til aktiviteter væk fra skærmen, såsom læsning, leg og samtaler.

  4. Søvnvaner: For at fremme god søvnkvalitet bør børn undgå skærmbrug mindst en time før sengetid.

  5. Sæt grænser: Det er afgørende, at forældre fastsætter tydelige regler og grænser for børns skærmbrug. Som rollemodeller bør forældre også begrænse deres eget skærmforbrug for at vise børnene, hvordan man finder en sund balance mellem online og offline aktiviteter.

Kilder:

“Skærmbrug og børn: Anbefalinger til forældre” – Sundhedsstyrelsen. 

“Skærmtid og børns trivsel” – Statens Institut for Folkesundhed. 

 

 

Denne artikel er frit tilgængelig. Ønsker du at blive beriget med mere viden om børn og unges mentale udvikling og behov, kan du lige nu få fri adgang til alle artikler og videoer på tidligtrivsel.dk gratis i 14 dage. Herefter 119,- pr. mdr. 

 

Selvværd hos børn og unge

Hvad er selvværd?Selvværd er en dybt forankret opfattelse og følelse af, at man er elsket, værdifuld og kompetent som person. Det involverer en anerkendelse af ens styrker, accept af ens svagheder og

Læs mere »